Група депутатів пропонує відмовитися від лібералізації енергоринку

Група народних депутатів пропонує визнати таким, що втратив силу закон «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», яким передбачається лібералізація оптового ринку електроенергії в Україні.

Відповідна ініціатива під №5625 зареєстрована в парламенті 29 грудня 2016 року, передає «Слово і Діло».

Авторами ініціативи є депутати від БПП Олександр Домровський та Андрій Лопушанський, депутат від «Самопомочі» Лев Підлесецкій, депутати від «Народного фронту» Михайло Бондар та Олександр Ксенжук, а також член групи «Воля народу» Володимир Бандуров.

Як повідомлялося раніше, закон «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» ухвалений Верховною Радою восени 2013 року з метою лібералізації оптового ринку електроенергії країни.

Наразі в Україні діє енергоринок єдиного покупця у вигляді ДП «Енергоринок», який купує електроенергію за встановленим НКРЕКП тарифом у кожного з видів генерації. Зазначений закон передбачає впровадження моделі роботи за прямими договорами між продавцем і покупцем електроенергії, ринку контрактів «на добу вперед» та балансуючого ринку.

Відзначимо, що енергетична безпека країни має бути забезпечена за двома напрямками – збалансованості енергосистеми шляхом створення робочого енергобалансу на кожен рік і реформування ринку шляхом змін регуляторного середовища.

Водночас створення енергоринку та управління державними підприємствами у сфері енергетики як мінімум представляється складним, оскільки чиновники, які отримують неправомірну вигоду від управління держпідприємствами, всіляко блокують цей процес.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО