Експерт розповів, коли Україна долучиться до європейської системи енергобезпеки

Читать на русском
У короткостроковій перспективі важливо збалансувати енергосистему, щоб забезпечити надійність і стійкість роботи всіх її ланок. У середньостроковій перспективі забезпечення енергетичної безпеки має йти за рахунок реформування ринку та зміни регуляторного середовища.

Енергетична безпека країни має бути забезпечена за двома напрямками – збалансованості енергосистеми шляхом створення робочого енергобалансу на кожен рік і реформування ринку шляхом змін регуляторного середовища.

Про це заявив комерційний директор ДТЕК Віталій Бутенко, передає «Слово і Діло».

«У короткостроковій перспективі дуже важливо збалансувати енергосистему, щоб забезпечити надійність і стійкість роботи всіх її ланок. Йдеться про видобуток вугілля й газу в Україні, плановий розподіл потужності між тепловою, ядерною та іншими видами генерації, ринкове ціноутворення на енергоресурси. Для цього країні потрібен реальний робочий енергобаланс на рік», – сказав Бутенко.

В середньостроковій перспективі енергетична безпека має гарантуватися за рахунок реформування ринку й зміни регуляторного середовища.

«Потрібно впроваджувати прозорі й рівні правила гри для всіх учасників національної енергосистеми. А найголовніше – необхідно зробити українського споживача самостійним і повноцінним учасником енергоринку», – вважає комерційний директор ДТЕК.

Завищені тарифи ДТЕК принесуть Ахметову щонайменше 10 млрд грн – ГерусМаніпуляції з тарифом на відпуск електроенергії з боку регулятора в особі НКРЕКУ принесуть додатковий дохід ТОВ ДТЕК, яке контролюється Рінатом Ахметовим, в розмірі не менше 10 млрд грн.

Після впровадження цих змін Україна зможе почати повноцінну інтеграцію в європейську систему енергобезпеки.

Нагадаємо, що Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроект «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг».

Раніше в ДТЕК заявляли, що за умови сприятливого інвестиційного клімату Україна має всі шанси відмовитися від імпорту газу через 10 років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: