Україна наростить вироблення енергії за рахунок АЕС та відновлюваних джерел – Гройсман

Читать на русском
Скорочення енергоємності економіки країни залишається, як і раніше, актуальним. Прем'єр зазначив, що сьогодні Україна споживає в 2-3 рази більше ресурсів на людину, ніж Польща.

Україна має намір підвищити енергетичну незалежність за рахунок зростання генерації електроенергії на атомних (АЕС) і гідроелектростанціях (ГЕС, ГАЕС), а також із відновлюваних джерел.

Про це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив у інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», предає «Слово і Діло».

«Розвиток альтернативної енергетики: вітер, вода, сонце. Ця сфера може давати нам до 10% електроенергії, хоча сьогодні дає лише 1%. Також у нас величезний потенціал у сфері атомної енергетики – до 60% електроенергії може вироблятися на АЕС абсолютно безпечно», – зазначив прем'єр.

Наприклад, Кабмін затвердив план збільшення генерації на ГЕС удвічі за 10 років – приблизно до 15,5% від усього обсягу електроенергії.

Водночас скорочення енергоємності економіки країни залишається, як і раніше, актуальним. Прем'єр зазначив, що сьогодні Україна споживає в 2-3 рази більше ресурсів на людину, ніж Польща.

Нагадаємо, що частка АЕС в обсязі купленої ДП «Енергоринок» електроенергії в 2015 році зросла до 57,2% з 50,1% у 2014 році та 44,3% – в 2013 році. Однак частка великих ГЕС і ГАЕС скоротилася до 4,5% з 5,3% та 7,9% відповідно, а малих – до 0,12% з 0,15% та 0,16%.

Гройсман зацікавився завищеним тарифом на електроенергіюПрем'єр-міністр Володимир Гройсман зацікавився принципами встановлення НКРЕКП тарифу на електроенергію та пообіцяв розібратися з доцільністю застосування формули «Роттердам +» при закупівлі вугілля для її генерації.

Вітроелектростанції (ВЕС) у 2015 році виробили 0,68% електроенергії, що приблизно дорівнює показнику попереднього року 0,7% й майже вдвічі вище 2013 року – 0,36%. Частка сонячних електростанцій (СЕС) останні три роки залишалася на рівні 0,29-0,33%.

Як повідомлялося раніше, ціна електроенергії в Україні вже на 50% вища, ніж в Європі.

«Слово і Діло» зафіксувало 312 обіцянок прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, 190 з яких він виконав. Коефіцієнт відповідальності політика – 61%. Із повним списком обіцянок прем'єра можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: