Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень тактичних перемог

Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головні новини тижня, що минув, – важкі бої з терористами й окупантами в районі Світлодарської дуги. Українські війська там домоглися тактичного успіху, але ціною втрат. Також було звільнене селище в «сірій зоні». Тим часом держава націоналізувала найбільший банк країни, а народні депутати ухвалили Бюджет на 2017 рік.

Світлодарська дуга

З минулих вихідних і протягом всього цього тижня триває протистояння на так званій Світлодарській дузі – смузі між Світлодарськом та окупованим Дебальцевим. Українські війська – в основному, частини 54-ї бригади, а також добровольці ДУК ПС, відтіснили банди сепаратистів під керівництвом російських офіцерів, завдавши їм серйозної шкоди в живій силі, знищивши понад двадцять терористів, і зайнявши кілька висот. На жаль, у боях загинули й українські військовослужбовці: на момент написання тексту відомо, щонайменше, про дев'ятьох бійців.

Нагадаємо, згідно з Мінським угодами, вся територія на південь від Світлодарська по Дебальцеве включно повинна перебувати під українським контролем: росіяни й бойовики не зуміли виконати поставлене перед ними завдання, захопивши Дебальцеве до закінчення Мінських переговорів, однак зайняли його пізніше, після відходу українських сил. Таким чином, всупереч частій брехні бойовиків і російських медіа, жодні дії українських військ у тому районі не можуть вважатися порушенням умов Мінського перемир'я.

Ситуація на Світлодарській дузі, втім, ще буде залишатися напруженою. ЗСУ зайняли частину висот району, але іншу частину як і раніше контролюють бандити. Ця ситуація не влаштовує жодну зі сторін.

Тим часом звільнення одного із селищ «сірої зони», Новолуганського (поряд з раніше звільненими Водяним, Пищевиком та Павлополем), змушений був визнати і спікер терористів «ДНР» Едуард Басурін.

ПриватБанк уже не приват

Друга основна новина тижня – націоналізація ПриватБанку. У неї до останнього не вірив навіть менеджмент самого банку, але це сталося. Нацбанк аргументує необхідність цього кроку тим, що банк активно кредитував пов'язані з його ж власником структури, в результаті чого в капіталі системного й дуже важливого для країни банку виявилася «дірка» у 148 мільярдів гривень. Судячи з усього, з ключовим власником банку, екс-губернатором Дніпропетровської області Ігорем Коломойським, спочатку вдалося домовитися. Менеджмент банку теж спочатку не пішов на конфлікт. Однак 22 грудня всі змінилося: правління банку випустило статтю на інтернет-ресурсі «Українська правда», в якій звинуватило Нацбанк в упередженості та навмисних атаках на «Приват». Однак, на суворе переконання автора цих рядків, це був той випадок, коли краще було би просто промовчати: керівництво банку все ж не спростувало ключові звинувачення опонентів, тим самим, фактично, підтвердивши їхню правоту. Що до міжнародних організацій, то вони (зокрема, МВФ і ЄБРР) привітали таке рішення української влади.

Під час зміни власника в банку відбувалися затримки платежів. Однак до кінця тижня ситуація стабілізувалася.

Бюджет

Дивовижне поруч: вряди-годи Держбюджет проголосували вчасно, 21 грудня. Його аналіз – справа окремого матеріалу, так що тут обмежимося базовим. Доходи передбачені в розмірі 721,4 млрд грн, витрати – 790,4 млрд грн, граничний дефіцит – 77,5 млрд грн. Зростання реального ВВП закладене на рівні 3%, зростання номінального ВВП – до 2,585 трлн грн, споживча інфляція до кінця року – на рівні 8,1%. Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць передбачається з 1 січня 2017 року встановити в розмірі 1544 грн, з 1 травня – 1624 грн, з 1 грудня – 1700 грн.

Мінімальна подвоєна

Окремого підзаголовка заслуговує підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень з 1 січня 2017 року. Цей крок повинні вітати бюджетники. А ось малі підприємці, навпаки, сприймуть його вороже – хоча б тому, що воно заважає традиційним схемам оптимізації податків і, чого вже гріха таїти, їх обходу.

Розпаси

Народні депутати виключили зі складу делегації України в ПАРЄ свою колегу Надію Савченко. Пов'язано це було з її частими реверансами на адресу терористів. Савченко, своєю чергою, анонсувала створення власної політичної платформи під назвою РУНА – адже, нагадаємо, з партії «Батьківщина» її виключили тижнем раніше.

А в ПАРЄ з подачі «Опозиційного блоку» вирушить інший депутат сумнівної проукраїнськості – олігарх, екс-регіонал, що перебуває в епіцентрі кримінального розслідування, – Вадим Новинський.

Загинув Геннадій Юр'єв

У середу, 21 грудня, в одному з сіл Тиврівського району Вінниччини з мисливської рушниці застрелився Геннадій Юр'єв – друг і колишній заступник Євгена Бакуліна, голови НАК «Нафтогаз України» в роки правління Віктора Януковича. Причому застрелився він прямо перед візитом слідчих Генпрокуратури – у всякому разі, за даними ГПУ, вони чули постріл. Юр'єв був фігурантом справи Олександра (екс-заступник голови «Нафтогазу») і Сергія (екс-нардеп від «Партії регіонів») Кацуб, підозрюваних у розтраті в особливо великих розмірах під час закупівлі плавучих вишок і проведенні сейсморозвідувальних робіт. Сума збитку в цій справі становить 1,948 млрд грн, а Олександр Кацуба зараз заарештований.

Провокація в Умані

І закінчимо на сумній ноті: цього тижня сталася провокація в Умані, відомій, серед іншого, як центр паломництва іудеїв-хасидів. Невідомі розлили червону фарбу в меморіальному комплексі цадика (святого) Нахмана, а також підкинули туди відрізану свинячу голову. Поліція веде розслідування події.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО