Експерт про підвищення зарплат депутатам: оклад має принаймні не дратувати людей

Андрій Дудаполітолог

З одного боку, депутати оприлюднюють величезні доходи та майнові статки в своїх е-деклараціях, при цьому підвищуючи собі зарплати. З іншого – не всі депутати мають величезні статки. Значна частина живуть у прямому значенні на зарплату.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи намір народних депутатів підвищити депутатські зарплати з нового року.

«Не потрібно лобіювати захмарні депутатські зарплати, але потрібен розумний баланс матеріального забезпечення статусу депутатів. Питання в тому, щоб, наприклад, чиновники не отримували безкоштовно житло, пільги, надбавки. Це потрібно усунути», – розмірковує політолог.

Депутатські зарплати мають бути принаймні такими, щоб не дратувати людей. На тлі неймовірно низьких пенсій та мінімальних зарплат підвищувати депутатські зарплати просто аморально.

З іншого боку, додав він, впадати в демагогію, як це було зроблено, коли депутатам платили мінімум, також не зовсім правильно. На переконання експерта, підвищення зарплат навряд чи стане антикорупційним стимулом.

«Ми ніколи в Україні офіційною зарплатою, навіть із доплатами, не зможемо перебити корупційний компонент, тому що він просто не співмірно більший. Тут мають працювати інші механізми», – вважає Андрій Дуда.

Резюмуючи, політолог зауважив, що оптимальна зарплатня депутата мала би бути в межах 15 тисяч гривень.

Нагадаємо, раніше експерт із конституційного права Олександр Москалюк оцінив рішення з правової точки зору та розповів, чи відповідатимуть депутати за підняття зарплатні самим собі.

Тим часом у Раді посадові оклади депутатів пропонується прив'язати до прожиткового мінімуму та встановити в таких розмірах: спікер – 20 прожиткових мінімумів (30 тис. 880 грн), перший віце-спікер – 19,2 (29 тис. 644 грн), віце-спікер – 18,7 (28 тис. 872 грн). Зарплата голови фракції пропонується в розмірі 27 тис. 792 грн, їх заступникам – у розмірі 26 тис. 248 грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО