Підвищення ставки ФРС призвело до зниження ціни нафти

ФРС США підвищила базову ставку до 0,5-0,75% вперше за цей рік, що призвело до зниження ціни нафти на $2 за барель.

Ставка підвищена вперше за цей рік, повідомляється на сайті регулятора, передає «Слово і Діло».

«У світлі дійсних та очікуваних умов на ринку праці та інфляції комітет ухвалив рішення розширити валютний коридор для базової процентної ставки за федеральними фондами до 0,5-0,75%. Позиція щодо грошово-кредитної політики залишається акомодаційною, що дозволить підтримати подальше зміцнення на ринку праці й повернення до двохвідсоткової інфляції», – йдеться в повідомленні.

Попереднє підвищення з рівня 0-0,25% відбулося в грудні минулого року, а близькою до нуля ставка була встановлена ​​в березні 2010 року.

Політика Федерального резерву моментально вплинула на зниження ціни на нафту. Лютневі ф'ючерси марки Brent на Міжконтинентальній біржі ICE в Лондоні станом на 21:45 за київським часом торгувалися по $53,89, тоді як ще на 17:55 барель коштував $55,72.

Підвищення процентної ставки ФРС веде до зміцнення долара. Нафтові котирування, своєю чергою, перебувають у зворотній залежності від американської валюти: що сильніший долар, то слабкіший барель, тому що світові контракти на нафту номінуються саме в доларах.

Останнім часом барель дещо зміцнився, чому сприяла домовленість країн ОПЕК і нафтовиробників, що не входять до картелю, обмежити видобуток нафти. Станом на 11:00 за Києвом нафта перебувала на рівні $54,3 за барель.

Надалі на ціну нафти чинитиме тиск рішення Міністерства енергетики США про початок продажу стратегічних запасів нафти в січні наступного року для поліпшення інфраструктури, пов'язаної зі стратегічними нафтовими резервами, в рамках відповідної програми модернізації (SPR Modernization program).

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО