Насалик прокоментував звинувачення у відборі транзитного газу для потреб ЄС

Рішення Антимонопольного комітету України не матиме впливу на транзит російського газу до ЄС.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик після засідання уряду в середу, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Антимонопольний комітет є незалежним органом і на нього ніхто не може впливати. З іншого боку, забирати транзитний газ технічно не можна, тому очевидно, що АМКУ буде ухвалювати якісь інші рішення, тим більше, що це радше повноваження Виконавчої служби», – сказав міністр.

При цьому рішення АМКУ, то буде виконуватися, коли набуде чинності, однак є й інші способи його виконати, без того, щоб відбирати транзитний газ. Щодо транзиту природного газу, то Україна має міжнародні зобов'язання й має намір їх виконати.

Насалик додав, що звинувачення «Газпрому» є необґрунтованими, оскільки для України вирішення питання з Росією щодо «зимового пакета» не є принциповим, тому що Україна не має проблем із проходженням осінньо-зимового періоду.

Сьогодні очільник «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що рішення київського суду щодо штрафу для компанії може бути спрямоване на примусове відбирання газу, призначеного для споживачів ЄС.

Вчора віце-президент Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович дав усні гарантії міністру енергетики РФ Олександру Новаку про те, що Україна не вживатиме жодних заходів із реалізації штрафних санкцій проти «Газпрому» в розмірі $6,6 млрд за позовом Антимонопольного комітету України.

Нагадаємо, що Господарський суд Києва 5 грудня ухвалив рішення про примусове стягнення з ПАТ «Газпром» майже 172 млрд грн ($6,6 млрд).

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО