Міжнародні донори вкладуть 1,5 мільярда євро в модернізацію енергосистеми України

Міжнародні донори анонсували новий портфель інвестиційних проектів державному підприємству НЕК «Укренерго» на суму близько 1,5 млрд євро, які будуть спрямовані на повну автоматизацію енергосистеми та модернізацію наявних підстанцій в Україні.

Про це йшлося на спільній зустрічі представників ключових донорів ДП ​​НЕК «Укренерго», в реалізації інвестиційних проектів у енергетичній сфері, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу компанії.

«Комплексний підхід з одночасним створенням незалежної наглядової ради, залученням кращих іноземних фахівців для вирішення технологічних задач, а також системною модернізацією всієї енергосистеми дозволять Україні втричі скоротити термін повної синхронізації національної енергосистеми з мережею континентальної Європи (ENTSO-E). Тоді це може стати реальністю вже через 5-7 років», – вважає в. о. директора НЕК Всеволод Ковальчук.

Відзначається, що в заході взяли участь представники Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, німецького банку KFW, керівництво Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також представники Європейської комісії, посольств США та Великобританії в Україні.

Як повідомлялося раніше, найближчим часом будуть проведені консультації фахівців ДП ​​НЕК «Укренерго» з представниками Єврокомісії на експертному рівні з метою максимального прискорення процесу інтеграції ОЕС України з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії – ENTSO-E.

Нагадаємо, що секретаріат ENTSO-E планував затвердити каталог заходів щодо інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейської в листопаді.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО