В Україні змінюють правила автомобільних пасажироперевезень

Міністерство інфраструктури України виступило з ініціативою привести у відповідність до стандартів ЄС нормативно-правову базу, яка регулює ринок пасажирських автомобільних перевезень.

На ринок пасажироперевезень також очікують лібералізація й дерегуляція, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Пропозиції Міністерства викладені в проекті постанови Кабінету міністрів «Про внесення змін до порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування», текст якого оприлюднено на веб-сайті Мінінфраструктури для громадського обговорення.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, в рамках реформування пропонується створення двох варіантів організації перевезень. Перший із них передбачає, що автоперевізник самостійно вибирає маршрут перевезення, бере на себе всі ризики, пов'язані з рентабельністю та організацією функціонування цього маршруту, й отримує дозвіл шляхом подачі комплекту документів відповідного організатору за встановленими вимогами («комерційні перевезення»).

Інший варіант передбачає можливість відкриття маршруту з ініціативи організатора як «громадських пасажирських перевезень». При цьому організатор перевезень (компетентний орган або компетентні місцеві органи) виступає ініціатором і пропонує об'єкти конкурсу, визначає додаткові умови конкурсу (ціна на квиток, вимоги до транспортних засобів, графіки руху та ін.) та умови договору щодо компенсації соціальних перевезень, проводить такі конкурси й підписує договори з переможцями конкурсів.

На думку авторів документа, ухвалення постанови сприятиме лібералізації пасажирських перевезень, створить належні умови для їх організації, спростить систему допуску до ринку, забезпечить розвиток адміністративно-територіальних одиниць, збільшить кількість робочих місць і належну організацію пасажирського автосполучення.

Відповідні зміни пропонується внести також до правил надання послуг пасажирського автотранспорту.

Нагадаємо, що в травні ухвалений законопроект №3251 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку в країні ринку вживаних автомобілів.

Раніше повідомлялося, що в автосалонах України зникли з продажу російські автомобілі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО