Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень боротьби за європейське майбутнє

Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Тільки-но країна встигла відзначити річницю Євромайдану (причому, як водиться, без бійки не обійшлося) – як настав час саміту Україна-Європейський Союз. Три роки тому кілька тисяч осіб вийшли на Майдан через те, що Янукович спробував позбавити Україну європейського зовнішнього вектора. Зараз, схоже, ті ж двері притримують з іншого боку. Однак не так сильно, щоб не можна було продавити.

Псевдомайдан

У річницю Євромайдану, крім акцій пам'яті і просто зборів його колишніх учасників, трапилися й сутички. Так званий батальйон ОУН Миколи Коханівського підпалив кілька покришок, а також атакував офіси руху «Український вибір» і російського «Сбербанку».

Ніхто, втім, серйозно не постраждав. Після того, що сталося керівництво Організації українських націоналістів відхрестилося від батальйону, заявивши, що його керівник лише використовує їх назву без попиту та узгодження. З огляду на, що батальйон Коханівського і раніше був помічений у провокації сутичок в столиці, чергова спроба «розкрутити на загострення» виглядає підозріло.

Імена героїв

До цієї ж річниці Президент нагородив кількох воїнів вищими державними нагородами. Звання Героя України посмертно отримали кіборг Сергій Табала («Сумрак») і Андрій Снітко («Хома»). Обидва загинули у віці 18 років – Табала в Донецькому аеропорту, Снітко – під Іловайськом, коли, рятуючи побратимів, накрив своїм тілом гранату. Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня отримали Дмитро Ярош та учасники АТО – Андрій Гергерт, Віктор Кіча та Владислав Литвин. Ще п'ятьох учасників АТО – Володимира Васяновича, Володимира Лашко, Андрія Нагорного, Станіслава Партала і Сергія торбині Порошенко нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Скандал із Нищуком

У вівторок міністр культури Євген Нищук потрапив у скандал. В ефірі програми «Свобода слова» на ICTV міністр культури висловив наступне: «Ситуація, що склалася на сході і півдні, – прірва свідомості. Більш того, коли ми говорили про генетику в Запоріжжі, на Донбасі, то це міста завезені. Немає там ніякої генетики, це свідомо завезені. Черкаси – славний гетьманський і Шевченків край. Саме місто Черкаси наполовину завезене. Чому? Тому що боялися шевченківського духу. Це була технологія Радянського Союзу».

Міністр говорив про культуру, яку привозили з собою переселенці з РРФСР, про асиміляцію українців на власній землі. Але для багатьох це прозвучало так, як ніби він говорить про кров і походження як про єдино визначальний фактор національної самосвідомості і взагалі намірився міряти черепа лінійкою. Загалом, на нього образилися представники нацменшин – далеко не тільки російські, так і багато ліберально налаштовані співгромадяни. Соцмережі деякий час вимагали його відставки. До честі міністра, він вибачився наступного дня.

Безвізові чвари

Головною новиною тижня став саміт Україна-ЄС у Брюсселі. Пам'ятаючи, що у нас тут огляд внутрішньополітичних новин, ми не будемо переповідати його хід і відразу перейдемо до результатів для України.

Бажаний «безвіз» на саміті нам не дали. Але це вже було зрозуміло ще на початку місяця. Проблема в тому, що країни ЄС домовилися між собою надати безвізовий режим Україні та Грузії лише після того, як буде розроблено механізм його екстреної зупинки – міра, викликана недавнім напливом близькосхідних біженців в Європі. А розробка цього механізму гальмується. Ключове гальмо – Франція, у якій питання мігрантів є ще й важливим чинником прийдешніх президентських виборів. Однозначно на стороні України в цьому питанні виступили президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і глава Європейської ради Дональд Туск. Обидва визнали, що Україна виконала всі свої зобов'язання повністю і досконало. Юнкер, кажуть, у кулуарах форуму і зовсім був не надто дипломатичний у виразах. Так що тепер питання в тому, чи зуміють європейські друзі України продавити рішення щодо «безвізу» найближчим часом. Робити це після виборів у Франції, де за опитуваннями лідирують праві сили, буде дуже складно.

Окремим пунктом обговорення на саміті йшло питання про український мораторій на експорт лісу-кругляка. Європейці вимагали його скасувати як такий, що суперечить нормам СОТ. Президент погодився, хоча це, формально, і не в його владі – Рада вирішує. Ця його згода викликала дискусію в українській медіасфері. Одна сторона стверджує, що це злочинно по відношенню до української екології: мовляв, на догоду партнерам вирубувати свої ж лісу. Інша парирує: ліси вирубують і при мораторії, боротися з вирубками взагалі треба іншими методами, а запровадження мораторію саме по собі було просто спробою переділу українського ринку лісоматеріалів.

Янукович і бійці «Беркута»

25 листопада мало відбутися засідання суду у справі про розстріли на Майдані. На ньому повинен був виступити в якості свідка сам екс-президент України – Віктор Федорович Янукович. Природно, в режимі відеоконференції – повертатися з Ростова побіжний президент чомусь не поспішає.

Не відбулося. Автомобіль із «беркутівцями» був заблокований у Лук'янівського СІЗО протестувальниками, в основному – з «Правого сектора» і організації «Вільні люди» (пов'язана з партією «Народний фронт»). За їх словами, вони боялися, що «беркутівців» відпустять прямо в залі суду, а також не хотіли, щоб Янукович використовував його як майданчик для піару. Як би там не було, допит зірвався і був відкладений на тиждень.

Зате після такого шоу вся увага глядачів була прикута до прес-конференції, яку Янукович збирався дати після допиту і не став переносити. Так що сталося рівно те, чого протестувальники начебто намагалися уникнути. Екс-президент сумував, що не запровадив військовий стан під час Майдану, розповідав жахи про нібито спалених в якомусь лісі праворадикалами вісім автобусів із кримчанами, які прямували на «Антимайдан», а також запевняв, що відвіз із собою з Межигір'я тільки «ручну поклажу». Загалом, продовжував кар'єру майстра стендап-комеді, розпочату знаменитим інтерв'ю про опіку над страусами.

Єфремов буде сидіти

А ось найближчий сподвижник Віктора Федоровича, екс-глава фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді Олександр Єфремов так просто не відбувся. Печерський районний суд Києва вчергове продовжив його утримання під вартою. Тепер до 22 січня 2017 року. Нагадаємо, Єфремова звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність України, підтримки «ЛНР» і незаконному привласненні майна компанії «Луганськвугілля». У відповідь на рішення суду підсудний відмовився від трьох своїх попередніх адвокатів.

СБУ і зрадники

А ось кому адвокати дійсно потрібні, так це прапорщику військ РФ Максиму Одинцову і молодшому сержанту тих же військ Олександру Баранову. Ці двоє були затримані представниками СБУ на Чонгарському перешийку. Обидва – перебіжчики, під час анексії Криму служили в лавах Збройних сил України і перейшли на бік окупантів. Тепер обом загрожує до 12 років позбавлення волі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО