Експерт пояснив, чому НАТО було зручно визнати РФ агресором

Олег Саакянполітолог

Такі рішення формують міжнародний дискурс у ракурсі сприйняття російської агресії щодо України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи рішення Парламентської асамблеї НАТО визнати Росію агресором.

«Заяви такого формату свідчать про те, що в західного світу, в керівництва НАТО, куди входять, відповідно, представники різних країн, є загальна позиція щодо того, що саме Росія сьогодні є головним фактором дестабілізації», – констатував Саакян.

З іншого боку, наголосив він, перебільшувати важливість таких заяв та користь від них для України не варто.

«Перш за все, ця заява не є правовою й не стане основоположним документом для їхньої політики. Це лише заява та інформаційно корисна річ», – зазначив політолог.

НАТО – військова структура, а військові краще розуміють, які загрози надходять від РФ. Для частини країн-членів Альянсу демонізація Росії – це можливість отримати додаткове фінансування та повноваження в межах своїх країн. Така заява – збіг багатьох обставин.

«Заява радше відображає ставлення військового крила західного світу, яке дуже сильно може відрізнятися від ставлення політичного крила та бізнес-еліт», – пояснив Саакян.

Більше того, в західному світі, за його словами, настає фаза політичної невизначеності, й у таких умовах заяви сьогодні можуть замінюватися на інші, кардинально протилежні, завтра.

«Таким чином, сьогодні нам слід вязти максимум із цих заяв, але при цьому розуміти, що світ навколо України може бути мінливим і обставини, які сьогодні були для нас позитивними, вже завтра можуть стати негативними. Вибори в США є яскравим прикладом таких змін», – переконаний експерт.

Резюмуючи, він наголосив, що геополітичні обставини можуть змінюватися, тому перш за все слід ставати сильнішими всередині країни, а не орієнтуватися на наших партнерів.

Нагадаємо, минулого тижня Генсамблея ООН ухвалила резолюцію, якою визнала Крим окупованою територією, а РФ – країною-окупантом.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО