ГПУ призупинила слідство проти Януковича

Начальник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк повідомив, що слідство проти екс-президента Віктора Януковича призупинили, щоб не закривати провадження.

Про це прокурор повідомив «Українській правді», передає «Слово і Діло».

«У Кримінально-процесуальному кодексі є обмежений термін слідства - рік з моменту повідомлення про підозру. Якщо слідство не припиняти, термін закінчиться, і справа має бути закрита», - сказав Горбатюк.

За його словами, закон передбачає призупинення строків слідства в разі хвороби підозрюваного, розшуку або виконання міжнародно-правового доручення.

У той же час, додав Горбатюк, незважаючи на зупинку розслідування, правоохоронці продовжують збирати матеріали, які мають відношення до вказаних справах проти колишніх українських чиновників.

«Доля подібних справ знаходиться в руках депутатів: прийміть нормальні зміни в КПК, які будуть регулювати строки досудового слідства, це раз, ухваліть нормальний закон про застосування процедури спеціального попереднього розслідування, так званого заочного, і не треба буде хвилюватися з приводу зупинення або незупинення справ», - акцентував прокурор.

Горбатюк пояснив, що під «нормальними законами» має на увазі такі, які не створюватимуть юридичних процедурних зачіпок, користуючись якими підозрювані зможуть уникати кримінальної відповідальності.

Раніше Генеральна прокуратура України підготувала повідомлення про підозру колишньому президенту Віктору Януковичу в рамках кримінального провадження про перевищення влади і службових повноважень щодо голови Української православної церкви Московського патріархату митрополита Володимира.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО