Експерт пояснив, чому Захід може відмовитися давати гроші на реформування МВС

Олексій Якубінполітолог

Очевидно, що Троян у Нацполіції зараз тимчасова фігура. Його розглядають як людину Авакова, тому призначення на постійній основі є малоймовірним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи перспективи реформування Нацполіції після відставки Хатії Деканоїдзе.

«Потрібно розуміти, що Деканоїдзе була свого роду посередником між Аваковим та командою Президента, враховуючи, що вона була в команді Саакашвілі, який певний час був окремим загоном президентської партії», – констатував Якубін.

При цьому, зазначив він, в ході реформи Нацполіції було допущено багато помилок.

Деканоїдзе була заручницею очікувань дуже швидких змін і видимих реформ.

«Нові форми, нові машини були. Але чи є це реформою правоохоронної системи? В підсумку реформа звелася до зовнішніх ознак, але, на жаль, не поліпшила механізми розслідувань. Були побоювання сказати, що реформа не може проводитися так швидко, що потрібно не три місяці для навчання», – аналізує експерт.

За його словами, навіть на всі ці зрушення та нововведення потрібні були гроші, й якраз Деканоїдзе виконувала роль медіатора між грантовими організаціями.

«Згуладзе та Деканоїдзе виконували роль посередників між тими донорськими організаціями, які давали кошти на реформування МВС. Після того, як вони звільнилися, фінансування можуть припинити», – припускає політолог.

На його думку, виникає логічне запитання, за рахунок чого та як проходитиме подальша реформа.

«Ми в ситуації, коли зруйнували дах будинку, що хоч якось, але захищав, при цьому не збудувавши новий», – підкреслив Якубін.

«Троян має дуже суперечливу репутацію. Його критикували на Заході. Західні ЗМІ пов'язували його з правими рухами. Навряд чи донори працюватимуть із ним», – вважає він.

«Ми на етапі «стоп-паузи» доти, доки не буде вирішено питання не лише призначення голови Нацполіції, а й конфлікт на рівні Аваков-Порошенко, який все одно існує», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, що тимчасово на місце Деканоїдзе очільник МВС призначив Вадима Трояна. Хатія Деканоїдзе заявила, що вважає його залежною фігурою, й висловила надію на проведення відкритого конкурсу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО