Поліцейським хочуть заборонити критикувати накази керівництва

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект №4670 «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України», яким поліцейським забороняється критикувати накази керівництва.

За документ проголосували 248 нардепів, повідомляє «Слово і Діло».

Так, згідно з проектом закону, передбачається, що поліцейський отримує наказ від керівника в порядку підлеглості й зобов'язаний неухильно та в певний термін точно його виконувати. Забороняється обговорення наказу або його критика. При цьому поліцейському заборонено також виконувати злочинний або явно незаконний наказ.

Згідно з документом, планується передбачити, що в разі отримання наказу, який суперечить закону, підлеглий не має виконувати його, про що зобов'язаний невідкладно в письмовій формі доповісти керівнику, який віддав наказ, і своєму безпосередньому керівнику, а в разі наполягання на його виконанні – письмово повідомити прямому керівнику (зараз правоохоронець може усно проінформувати про відмову виконувати незаконний наказ).

Виконання поліцейським злочинного або незаконного наказу, а також невиконання правомірного наказу тягне відповідальність.

Варто відзначити, що зараз відсутня заборона на обговорення й критику наказів керівництва.

Крім того, в статуті запроваджується новий вид заохочення – нагородження поліцейського холодною зброєю, однак документом виключається можливість оголошення подяки. Нагороду у вигляді вогнепальної або холодної зброї поліцейським може вручати виключно міністр внутрішніх справ за особливі заслуги у сфері національної безпеки, розкриття особливо тяжких злочинів, затримання особливо небезпечних озброєних злочинців, виявлену честь, доблесть і самовідданість під час порятунку життя громадян у разі ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та в особливий період.

Нагадаємо, сьогодні Рада зобов'язала правоохоронців протягом місяця доповісти про результати своєї діяльності.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО