Верховна Рада узаконила споживче кредитування

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №2455 про споживче кредитування, регулювання у сфері якого синхронізується з європейськими практиками.

Відповідний законопроект підтримали 247 народних депутатів, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Цей законопроект імплементує європейські директиви, які ми копіюємо в наші законодавчі акти. Документ дає можливість нашим споживачам бути ефективно захищеними», – прокоментував документ під час його розгляду заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак.

Законопроект про споживче кредитування був ухваленй у першому читанні 9 грудня 2015 року.

Він спрямований на врегулювання споживчого кредитування й передбачає нові норми, згідно з якими кредитодавець буде зобов'язаний оцінювати кредитоспроможність споживача, а споживач буде поінформований про реальну (а не номінальну) відсоткову ставку, починаючи від реклами кредиту й закінчуючи укладанням договору.

Автори законопроекту пропонують також заборонити рекламу нульових процентних кредитів і кредитів без документального підтвердження фінансового становища позичальника.

Законопроект пропонує законодавчо закріпити обов'язок банку чи іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника, врегулювати діяльність кредитних посередників, а також змінити черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит: у першу чергу виплачуватиметься сума простроченого боргу, в другу – поточні платежі тіла кредиту та відсотки, в третю – суми штрафних санкцій (згідно з чинною редакцією Цивільного кодексу України, основна сума боргу сплачується в третю чергу, а штрафні санкції – в другу).

Як повідомлялося раніше, внутрішньодержавна платіжна система України, яку запустять до кінця 2016 року, дозволить 98,5% населення здійснювати весь спектр платежів, не звертаючись до банку, й із мінімальною комісією.

Нагадаємо, що в жовтні набув чинності закон України «Про фінансову реструктуризацію». Їм визначаються умови й порядок проведення процедури добровільної фінансової реструктуризації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО