Можна організувати хоч 20 точок відведення сил, але «тягнучка» щодо Донбасу буде мінімум рік – експерт

Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Зараз події на Донбасі розвиваються у форматі «робити те, що можна зробити».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, аналізуючи майбутнє засідання в Мінську.

«Жодних рішень, які призведуть до остаточного врегулювання конфлікту на Донбасі не буде й це розуміють обидві сторони. Єдиний, напевно, шлях зберегти обличчя в цих умовах – йти якраз шляхом «робити все, чого можна досягти», – зазначив Сунгуровський.

Можна організувати і 10, і 20 точок відведення, але нічого з цього не вийде доти, доки не буде вирішено чітко, хто є агресором і хто – стороною домовленостей.

«По-друге, поки не вирішено питання, хто ж має забезпечувати розведення військ і дотримання тих домовленостей, які є зараз. Працівники ОБСЄ, озброєні пістолетами, на це не здатні», – констатував він.

Також, на його думку, дорожня карта, всі напрацювання та положення мають сенс і можуть бути реалізовані, лише якщо вдасться умовити Росію піти на якісь поступки.

«Поки що все можна охарактеризувати як сферу невизначеності. Дорожня карта – це «хотілки». В рамках запропонованих варіантів доведеться шукати якийсь компроміс, який в принципі неможливий за таких розходжень в інтересах», – розповідає він.

Така «тягучка» триватиме, напевно, ще понад рік. За фактом Росія як одна зі сторін конфлікту своїх цілей не залишала ані щодо України, ані щодо світового порядку.

«На будь-якому рівні РФ як переслідувала свої цілі, так і продовжує це робити. З огляду на це які можуть бути компроміси?», – резюмував Микола Сунгуровський.

Відзначимо, що в Генштабі повідомили про активізацію обстрілів позицій ЗСУ.

Однак, як повідомлялося раніше, в ОБСЄ допускають розведення сторін на всій лінії зіткнення на Донбасі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО