Європарламент закликав країни ЄС зменшити закупівлі російського газу

Європарламент закликав країни ЄС надалі зменшувати залежність від російського газу за рахунок підвищення енергоефективності та впровадження відновлюваних джерел.

Про це йдеться в резолюції Європарламенту, ухваленій у вівторок, 25 жовтня, передає «Слово і Діло».

«Якщо всупереч європейським інтересам Nord Stream 2 все-таки буде збудований, то це обов'язково вимагатиме надійної оцінки доступності терміналів СПГ та детальної оцінки стану газового коридору Північ-Південь, щоб мати можливість компенсувати закриття шляхів поставок Центральної та Східної Європи», – йдеться в доповіді.

Крім того, Європарламент підтримав дії Єврокомісії, Європейської зовнішньополітичної служби та окремих країн ЄС у проведенні «енергетичної дипломатії, спрямованої на побудову заснованого на правилах, прозорого й добре функціонуючого світового газового ринку».

Цілі зниження залежності від занадто вузького кола постачальників газу має сприяти й торгова політика ЄС, вважають європарламентарі.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що лідери країн «Вишеградської четвірки» ухвалили рішення об'єднатися й виступають проти реалізації проекту «Північний потік-2».

Раніше міністр економічного розвитку Італії Карло Календа заявив, що Італія не бачить для себе в проекті «Північний потік-2» стратегічних переваг – збільшення потужностей газопроводу ускладнить ситуацію на енергетичному ринку Європейського Союзу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО