У МЗС розповіли про черговість етапів встановлення контролю над кордоном на Донбасі

У питанні виконання Мінських угод блок з безпеки повинен бути виконаний у першу чергу.

Про це повідомив голова МЗС Павло Клімкін в ефірі «5 каналу» під час телефонного включення в четвер увечері, передає «Слово і Діло».

«На нашу думку, така «дорожня карта», навпаки, має прописати, по-перше, послідовність кроків, по-друге, гарантію їх виконання, так як Росія тлумачить Мінські домовленості абсолютно по-іншому, ніж ми з нашими німецькими і французькими друзями та партнерами... Контроль над кордоном повинен встановлюватися в два базових етапи», –

За його словами, перший етап – це «моніторинг з боку ОБСЄ, і у нас є чітка логіка і план з ОБСЄ, яким чином це має відбуватися».

По-перше, це встановлення ряду баз ОБСЄ вздовж кордону одночасно з відеоспостереженням, в тому числі нічних, на всіх ключових дорогах і залізницях.

Другий момент пов'язаний з тим, що групи ОБСЄ повинні розміщуватися у всіх пунктах пропуску з нашого боку кордону. Третій момент – ОБСЄ саме з цих баз повинні контролювати ділянки між цими пунктами пропуску, – розповів Він.

«Якщо у нас не буде моніторингу кордону з боку ОБСЄ, то немає сенсу говорити про будь-які кроки з безпеки», – підкреслив міністр.

Таким чином, за його словами, спочатку повинен бути чіткий блок з безпеки, що передбачає «реальну тишу».

Нагадаємо, в НАТО підтримує ініціативу «нормандського формату» щодо розробки дорожньої карти виконання Мінських угод.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що по «дорожній карті» щодо врегулювання на Донбасі чекає велика робота.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО