Нацбанк змінив принцип підрахунку курсу гривні до інших валют

НБУ переглянув методологію розрахунку офіційного курсу гривні до долара США і інших валют шляхом обліку лише угод між комерційними банками, а також між банками і НБУ.

Згідно з постановою № 391, розрахунок буде включати тільки угоди між банками, а також банками і НБУ з 1 листопада, передає «Слово і Діло».

«Такий крок відповідає практиці розвинених країн, де референтні курси – аналоги нашого офіційного курсу – розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об'єктивно відображають вартість національної валюти по відношенню до іноземних валют», – пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

До сих пір офіційний курс гривні розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що склався за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України.

Стара методика відображала курс по операціях між банками, банками і їх клієнтами, банками і НБУ, а також НБУ та його клієнтами.

Регулятор також оновив списки валют для щоденного та щомісячного встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. Зараз НБУ щодня встановлює офіційний курс гривні до 25 валют і чотирьох банківських металів. Тепер НБУ буде щодня встановлювати офіційний курс гривні до валют 30 країн-найбільших торгових партнерів України за результатами I півріччя 2016 року (в тому числі 20 валют, що входять в I групу Класифікатора), інших чотирьох валют з I групи Класифікатора, які не є валютами ключових торгових партнерів, чотирьох банківських металів.

Як раніше повідомлялося, НБУ мінімізує свою присутність на валютному ринку в міру досягнення цільового рівня золотовалютних резервів (ЗВР).

Нагадаємо, що НБУ виступає категорично проти законопроекту №5257, оскільки його реалізація може привести до скорочення незалежності центрального банку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО