Зброя є, але «нас там немає»: уроки абхазької війни для Донбасу? Думки експертів

Валерій Димовполітолог

Ми маємо пам'ятати історію абхазької війни 1993 року й робити висновки вже зараз.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валерій Димов, аналізуючи ситуацію на сході України й тактику РФ в абхазькій війні.

«Грузія виконала всі умови, відвела сили, а в цей час абхазькі бойовики за підтримки російських кадрових військових захопили Сухумі, що не могли зробити за 2 роки ведення війни. Росія як гарант домовленостей запровадила тоді формальні санкції проти Абхазії на деякий час і припинила купувати мандарини, а потім фактично повністю приєднала Абхазію», – окреслив ситуацію політолог.

Україні, домовляючись сьогодні з Путіним, потрібно розуміти, що мир йому не потрібен ані на Донбасі, ані в Криму, а перемир'я – це такий етап війни, коли потрібно бути готовим не лише дати відсіч, а й навіть вдарити першим, якщо змусить ситуація.

Росія – це імперський проект. Вона порушувала всі договори, починаючи з Переяславських угод, при цьому порушують в Москві умови тоді, коли їм вигідно.

«В історії абхазької війни РФ порушила умови якраз тоді, коли інша сторона їх виконала», – підкреслив експерт.

Політолог Петро Олещук переконаний, що все, що відбувається зараз із урегулюванням ситуації на Донбасі, – не більш ніж затягування часу й спроба РФ знайти тактичні ходи.

«Всі прекрасно пам'ятають ситуацію, яка була в Абхазії на початку 1990-х років. Тоді також уклали перемир'я верховенством ООН, під гарантії Росії було здійснено навіть розмінування на лінії фронту, відвели грузинські війська від лінії зіткнення, вони здали зброю на склади. В результаті буквально за тиждень після цього абхазька армія за підтримки російських так званих добровольців розгорнула наступ. В підсумку було захоплено Сухумі й практично всю територію Абхазії. Тоді це також було перемир'я», – наголосив експерт.

Тобто урок такий: коли не можеш прорвати чужий фронт, оголошуй перемир'я, й нехай вороги самі ліквідують свій фронт. Власне, це те, що зараз ми збираємося зробити в Луганській області.

Політичний експерт Володимир Воля вважає, що історія абхазького конфлікту є більш трагічною та тривалою й прямий зв'язок із Донбасом шукати не варто.

«Абхазька війна почалася ще з розпадом Радянського Союзу. Ситуація «ні війни, ні миру» тривала понад 18 років, а Абхазія перетворилася на «чорну діру».

«У нас інша ситуація. Перемир'я на Донбасі дійсно постійно руйнується, але при цьому його можна забезпечити, якщо буде належний контроль за зоною бойових дій, чого немає донині, а це й провокує перестрілки», – вважає Воля.

За деякими оцінками, збитки, завдані абхазькою війною, вимірюються в 11,3 млрд доларів і не відшкодовані навіть 20 років потому, а гаряча точка, якою була Абхазія колись, охолола, але перетворилася на руїну.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО