Експерт пояснив, чому війна з РФ триватиме навіть після перемир'я на Донбасі

Читать на русском
Директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень поділився міркуваннями щодо ситуації на Донбасі та можливості зняття санкцій з РФ.
Сергій Толстов

11 травня в Берліні глави МЗС країн «нормандської четвірки» вже вкотре проведуть переговори щодо Донбасу. В ході перемовин вони обговорять наступні кроки щодо поліпшення ситуації в області безпеки та можливість проведення виборів на Донбасі, які згідно з позицією Заходу мають відбутися влітку, що якраз співпадає із самітом, на якому ЄС вирішить подальшу долю санкцій для РФ.

Директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов вважає, що на сьогодні ситуація виглядає такою, що якщо Росія залишить Донбас у спокої, то буде скасований основний пакет санкцій.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Главред».

На думку експерта, якщо РФ припинить війну на Донбасі, то США можуть повернутися до співпраці та зняти з неї санкції, відклавши питання з анексії Криму.

«Проте конфлікт України з Росією не завершиться, адже для нас півострів залишатиметься важливим питанням», – підкреслив експерт.

Ціна миру: які завдання вирішують вибори на Донбасі?Питання виборів на Донбасі, схоже, з площини гіпотетичної переходить у розряд практичних. Однак чи збирається насправді українська влада їх проводити і що для цього треба?

«За врегулювання конфлікту на Донбасі та припинення війни Штати готові виконати свої обіцянки щодо скасування основних економічних санкцій проти РФ. Тим більше, що від цього залежить координація дій США та ЄС. Санкції через Крим є дієвими, але лише щодо самого Криму, а для російської економіки вони є незначними», – розповів фахівець.

Як стверджує експерт, Україні потрібно та важливо мати якісь гарантії припинення війни на Донбасі.

«Це було б найкращим варіантом. Але чи будуть такі гарантії, складно сказати. Поки що про гарантії не йдеться. Тим більше, після Будапештського меморандуму про гарантії говорити якось несерйозно», – проаналізував ситуацію Сергій Толстов.

Відзначимо, нещодавно Роман Безсмертний оголосив про свій вихід із Тристоронньої контактної групи, заявивши, що вибори в ОРДЛО можливі через 3-5 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: