Фонд гарантування залишився без грошей на виплату відшкодування за депозитами

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернувся до Міністерства фінансів із проханням виділити 8 млрд грн на виплати гарантованих сум компенсації втрачених депозитів у неблагонадійних банках.

Про це пише «Фінансовий клуб», передає «Слово і Діло».

«Міністерство фінансів із метою надання кредиту ФГВФО здійснює випуск ОВДП у розмірі 7,941 млрд грн із терміном обігу до 15 років і процентною ставкою до 10% річних в обмін на векселі, видані Фондом», – йдеться в проекті постанови Кабміну «Про забезпечення надання кредиту ФГВФО».

Для того, щоб покрити зобов'язання ФГВФО, Нацбанку доведеться за рахунок емісії викупити державні папери, щоб у Фонду з'явилися живі гроші для виплат.

Як повідомляється, залишки на рахунках Фонду скоротилися більш ніж на 70% і вже не покривають 2,5% депозитної бази банківської системи. Тому він звернувся до Кабміну за фінансовою підтримкою в розмірі майже 8 млрд грн.

У ФГВФО запевняють, що на поточні виплати вкладникам неплатоспроможних банків гроші в нього є. Однак якщо кількість неплатоспроможних банків до кінця поточного року збільшиться, Фонд не виключає можливості виникнення дефіциту коштів.

Як повідомлялося раніше, ФГВФО гарантує свою платоспроможність, вказавши, що комерційні банки лише цього року заплатять близько 3 млрд грн, які підуть на сплату відсотків перед НБУ та Міністерством фінансів України.

Нагадаємо, загальний збиток держави в результаті банкрутства комерційних банків у 2014-2015 роках в Україні досяг 179,91 млрд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО