У Фонді гарантування розповіли про схеми в банку «Михайлівський»

Читать на русском
Маніпуляції з цінними паперами призвели до того, що сума на рахунках фіктивних компаній зросла до 1,6 млрд грн. Ці кошти були використані для погашення зобов'язань перед фізичними особами за договорами позики.

Видача та погашення кредитів у банку «Михайлівський» безпосередньо перед введенням тимчасової адміністрації здійснювалися без грошових коштів, а виключно шляхом запису в бухгалтерських документах.

Окрім цієї схеми, в результаті перевірок були розкриті й інші, повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, передає «Слово і Діло».

Так, фізичні особи вносили грошові кошти на користь ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) і ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ) за договорами фінансової позики. Ці кошти перераховувалися в інші банки або використовувалися на фінансування витрат зазначених компаній. Доля цих грошей невідома.

ФГВФО повідомляє про ще одну схему. Записи в бухгалтерських документах свідчать, що банк «Михайлівський» придбав фіктивні права вимоги на грошові кошти за договорами продажу «сміттєвих» цінних паперів. За це він «перераховує» ТОВ «ІРЦ» і ТОВ «КІЦ» суму 741,6 млн грн.

Маніпуляції з цінними паперами призвели до того, що сума на рахунках цих компаній «збільшується» до 1,6 млрд грн. Ці кошти були використані для погашення зобов'язань ТОВ «ІРЦ» і ТОВ «КІЦ» перед фізичними особами за договорами позики.

Однак у результаті перевірки було з'ясовано, що залишки на кореспондентському рахунку банку «Михайлівський» у період здійснення зазначених маніпуляцій становили 70 млн грн, а в касі – 57 млн ​​грн. Це означає, що здійснити зачислення реальних грошових коштів на зазначені суми в банку не було жодної можливості.

Керівникам «Банку Михайлівський» загрожує до 5 років позбавлення воліГолові правління «Банку Михайлівський» Ігорю Дорошенку та власнику банку Віктору Поліщуку світить до п'яти років ув'язнення в зв'язку з махінаціями.

Також банк «Михайлівський» 19 травня 2016 року, в порушення внутрішніх документів та нормативів НБУ, без наявності відповідних коштів оформив документи з видачі незабезпечених кредитів семи фіктивним фірмам на суму 899 млн грн. Вони перераховують ці кошти ТОВ «Ініціатива груп» і ТОВ «Профіт Юніон», які своєю чергою переводять кошти в рахунок погашення заборгованості реальних позичальників перед банком «Михайлівський». Таким чином, з-під застави були виведені забезпечення за раніше виданими реальними кредитами на 2,6 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, НБУ ухвалив рішення перевести банк «Михайлівський» до категорії неплатоспроможних.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: