Підвищення акцизу на сигарети лише знижує доходи Бюджету – експерт

Мінфін знову обговорює можливість серйозного підвищення акцизів на сигарети, проте таке підвищення лише знижує доходи від акцизного збору.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook керівний партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

«Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, передбачене зобов'язання України підвищити цей акциз до європейського рівня – 90 євро за 1000 штук. За поточного курсу гривні це буде 54 грн за пачку сигарет (зараз акциз 10 грн/пачка)», – пояснює він.

За його словами, різке підвищення акцизів на тлі істотного падіння доходів призвело до зміни структури споживання. Частка дешевих сигарет зросла з 50% в 2010 році до 80% на поточний момент. Із підвищенням акцизу ця тенденція буде поглиблюватися.

«А це проблема для Бюджету. Адже податки з дешевих сигарет набагато нижчі, ніж із дорогих. Зміна структури споживання в бік дешевших сигарет лише на 1%, навіть за поточного рівня оподаткування, обходиться Держбюджету втратою 84 млн грн на рік», – вважає експерт.

Таким чином, зростання частки дешевих сигарет до 10% обійдеться Держбюджету України втратою майже 1 млрд грн.

Окреме реальне побоювання викликає загроза різкого збільшення частки тіньового ринку сигарет, з якого Бюджет України взагалі нічого не отримує.

«Якщо в останні роки за рахунок адміністративних заходів (в тому числі закриття тіньових фабрик) вдалося збити частку тіньового ринку до 3%, то в умовах низького акцизу в Росії та Білорусі й з урахуванням напівпрозорого кордону з Росією на сході очікується стрибок тіньового ринку з 3% до 50%», – вважає Найман.

Як повідомлялося раніше, урядовий комітет розглянув проект постанови «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків», який передбачає підвищення акцизу на алкоголь і сигарети.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко обіцяє внести до Верховної Ради законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО