Парламент Естонії не зміг обрати президента після трьох турів голосування

В Естонії після трьох турів голосування не змогли обрати президента країни.

Про це повідомляє Республіканська виборча комісія, передає «Слово і Діло».

Жоден із висунутих кандидатів у ході трьох турів у парламенті не зміг набрати необхідні 68 голосів для перемоги.

Тепер право обрання глави держави переходить до Колегії вибірників.

В ході сьогоднішнього голосування колишній віце-президент Єврокомісії, почесний голова провідної партії Реформ Сіїм Каллас отримав 42 голоси, його суперниця, віце-голова найбільшої опозиційної партії Центру Майліс Репс – 26. 30 депутатів не віддали перевагу жодному з кандидатів і проголосували «порожніми» бюлетенями.

Повідомляється, що глава парламенту не пізніше ніж у середу оголосить про дату голосування в Колегії вибірників, до якої увійде 101 депутат парламенту та 234 представники місцевих самоврядувань.

За попередніми даними, місцеві органи самоврядування мають призначити своїх представників до Колегії до 17 вересня, а сама Колегія вибірників збереться в суботу, 24 вересня. Там голосування проходить у два тури, а переможцем стане кандидат, який набрав у другому турі голосування більшість голосів.

Якщо й Колегія вибірників не зможе обрати президента, вся процедура починається знову.

Термін повноважень нинішнього президента Томаса Хендріка Ільвеса спливає в жовтні поточного року. Він обіймає посаду вже другий п'ятирічний посадовий термін і, згідно з Конституцією, не може бути обраний утретє.

Нагадаємо, 29 серпня в парламенті Естонії почалося голосування за нового президента країни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО