Експерт назвав причини послаблення курсу гривні

Ослаблення курсу гривні, яке спостерігається останнім часом, пов'язане зі скороченням виробництва металургії та традиційно слабким експортом продукції сільського господарства в травні-червні.

Про це в себе на сторінці в Facebook пише член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран, передає «Слово і Діло».

«У серпні валюти стало на офіційному міжбанку (міжбанківський валютний ринок – Ред.) менше. Думаю, що це дзеркальне відображення падіння активності в ГМК (гірничо-металургійному комплексі – Ред.) і сезонно слабкий експорт травня-червня в АПК, валюта ж не відразу стає виручкою й надходить на ринок», – вважає він.

За його словами, є ще один варіант пояснення просадки курсу гривні.

«Або другий варіант – не мій. Притримують (українські експортери – Ред.) валюту в очікуванні осіннього ралі долара», – пише аналітик.

За словами Віталія Шапрана, Україну в другому півріччі очікують як мінімум дві контрольні дати. Перша – це засідання МВФ в останній тиждень серпня, яке мало що змінить в політиці Фонду щодо України, але додасть психологічної підтримки.

Друга важлива дата – вибори в США, які будуть супроводжуватися підвищенням ключових ставок Федеральною резервною системою. Це призведе до обвалу на всіх сировинних ринках і ринках, що розвиваються, до яких належить і Україна, що надасть додатковий тиск на гривню.

Раніше в НБУ заявляли, що збільшення волатильності обмінного курсу на валютному ринку має ситуативний характер, який пов'язаний із зовнішньополітичною ситуацією і не пов'язаний із фундаментальними факторами.

Нагадаємо, Держбюджет-2017 буде розрахований виходячи з курсу 27,2 грн за долар.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО