Експерт розповів, що відбувається на валютному ринку

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Великих ризиків впливу на валютний курс і змін на ринку від неотримання траншу МВФ зараз немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи ситуацію з курсом валют та інформацію про те, що Мінфін закладе в Держбюджет-2017 курс 27,2 гривні за долар.

«Є ризики куди більш серйозні, ніж транш МВФ. Найбільше впливу має ціна на руду, метал і пшеницю. Якщо буде сприятлива кон'юнктура, то курс буде зміцнюватися. Якщо ні, то може бути ситуація зворотна», - аналізує фінансист.

При цьому, він підкреслив, що на даний момент ніяких сценаріїв погіршення немає.

Крім того, за його словами, поки що не варто сприймати курс 27 грн/дол, як прогноз.

«На наступний рік хоч і заклали такий курс, але це ще не прогноз. Просто до Держбюджету потрібно закласти будь-який курс для певних розрахунків», - зазначив експерт.

«Зараз спостерігається дефляція, а до кінця року, завдяки комунальним тарифам ми вийдемо на той рівень, який поставив за мету Нацбанк», - додав він.

Неприховані ризики: як НБУ бореться з «чорним ринком» обміну валют?Незважаючи на всі старання НБУ відновити довіру до банківського сектору, велика частина підприємців і надалі звертатимуться до послуг чорного ринку обміну валют.

На його переконання, все залежатиме від зовнішньої кон'юнктури.

«Безумовно, якщо «розморозять» співпрацю з МВФ, а ймовірність є така більше, ніж 50% — це позитивне зрушення, що добре позначиться на курсі, але не через резерви, які поповнить НБУ, а через «розмороження» таким чином іншої макроекономічної допомоги від ЄС і гарантій США. Якщо цього не станеться, а при цьому ціни на зерно, метали та руду не впадуть — катастрофи теж не відбудеться», - проаналізував Дмитро Яблоновський.

Додамо, що кілька місяців тому Олександр Данилюк запевнив, що в 2017 році всі етапи бюджетного процесу будуть проходити за новими правилами та пообіцяв, що бюджет-2017 буде прийнятий раніше, ніж в передноворічний період.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: