Кабмін виділив кошти на виконання оборонного замовлення

Машинобудівні підприємства міста Харкова, що входять в концерн «Укроборонпром», отримали державні гарантії на залучення кредитів для виконання оборонного замовлення.

Про це повідомив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник, передає «Слово і Діло» з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна».

«Уряд Гройсмана випустив держгарантії, під які 10 підприємств «Укроборонпрому» зможуть отримати державні кредити. Харків, як регіон, отримав найбільше з цих державних гарантій – майже 2 млрд держгарантій», – сказав Вінник на прес-конференції в Харкові у вівторок.

Виділені фінанси будуть конвертовані через кредити в оборотні кошти підприємств.

У числі підприємств Харкова, які потрапили під дію програми уряду, перебувають ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова» (1,35 млрд грн для виробництва 60 БТР-4Е), ДП «Харківський бронетанковий завод» (550 млн грн на ремонт 94 танків Т-64 і 10 танків Т-80), ДП «Харківський завод спеціальних машин» (59 млн грн на ремонт автомобілів «Урал» і КамАЗ зі складів Міноборони), ДП «Харківський автомобільний завод» (на 23 млн грн на ремонт автомобілів МАЗ і МТЛБ зі складів Міноборони).

Винник прогнозує, що до цього переліку може додатися і ПАТ «Харківський тракторний завод» (ХТЗ), який може відновити випуск БТЛБ (багатоцільовий транспортер (тягач) легкий броньований).

«Також на лініях Харківського тракторного заводу планується налагодити виробництво української машини піхоти третього покоління, яка буде відповідати сучасним вимогам», – сказав він, додавши, що це стало можливим після зміни в складі власників підприємства.

Відзначимо, що ХТЗ раніше випустив понад 10 тис. самохідних гаубиць «Гвоздика» і десятки тисяч легкоброньованих тягачів БТЛБ.

В даний час проблемою для вітчизняних підприємства є виробництво дизельних двигунів для самохідних гаубиць і БТР. Вони завжди вироблялися в РФ на Ярославському або Челябінському моторобудівних заводах.

Раніше повідомлялося, що секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов провів нараду з питання підготовки оборонного бюджету на 2017 рік, в ході якого акцентував на розвитку ракетних комплексів і артсистем.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО