Переліт Київ-Одеса за ціною залізничного квитка: чи довго триватиме «халява»?

Українська авіакомпанія Bravo Airways запустила рейс між Києвом та Одесою. Мінімальна вартість квитка в один бік – 499 грн.

Як повідомляє «Слово і Діло», це вже третя за ліком авіакомпанія, яка запустила перельоти за цим маршрутом. Однак заявлена ​​нею ціна є в кілька разів меншою, ніж у конкурентів. Так, найнижчий тариф авіакомпанії «Мотор Січ» в один бік – 1100 грн, а в МАУ – 1261 грн.

Bravo обіцяє з 1 серпня здійснювати польоти сім разів на тиждень. У вартість квитка входить харчування, напої та перевезення багажу.

«Дуже гарна новина: відкрилися нові рейси Київ-Одеса авіакомпанії Bravo й квитки коштують 499 гривень (якщо кпувати за місяць) і 1200 (в останній момент, наприкінці тижня). Варто було битися, кричати, скандалити та знімати директора Державіаслужби. Монополія зруйнована, менша ціна – більше відпочивальників, більше доходу для Одеси та задоволення для всіх. Що й потрібно було довести. Кажете, PR?», – написав 12 липня голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі в Facebook.

Як відомо, рік тому губернатор Одеської області на засіданні спецкомісії Державіаслужби, де розподілялися дозволи на польоти, звинуватив голову служби Дениса Антонюка в корупції, заявивши, що той «продав свою держслужбу олігархічним інтересам».

Водночас деякі експерти засумнівалися в тому, що такий тариф буде комерційно вигідним і компанія зможе довго протриматися на ринку. «Bravo буде складно тримати заявлені тарифи», – вважає експерт із транспорту BRDO Сергій Хижняк. За оцінкою комерційного директора авіакомпанії «Дніпроавіа» Сергія Посилаєва, рентабельний тариф на рейсі Київ-Одеса з урахуванням вартості палива та аеропортових послуг складає не менше 1500 грн. «Якщо брати менш місткі Boeing 737-500, то собівартість крісла виходить за рівень $100 туди/назад. В результаті при вартості заявлених тарифів 500/750/1000 грн, і навіть при 100%-й заповнюваності рейсів, не важко порахувати збитки на кожному рейсі», – наводить свої розрахунки Євген Хайнацький, гендиректор компанії «Стиль Авіа».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО