Генсек НАТО пояснив посилення Альянсу на сході

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс нарощує оборону на своїх східних рубежах у відповідь на посилення військових позицій Росії.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це він сказав у інтерв'ю «Радіо Свобода».

За його словами, Росія з 2000 року втричі збільшила витрати на оборону, озброїлася новими та більш сучасними системами озброєнь, а також застосувала військову силу проти України. Генсек зазначив, що це є причиною зміцнення колективної оборони НАТО. Водночас він зазначив, що Альянс не хоче нової холодної війни. «Саме тому ми намагаємося розвинути більш конструктивні відносини з Росією, відносини співпраці», – додав Столтенберг.

Всі кроки Альянсу з нарощування сил, підкреслив генсек, проводяться виключно в цілях оборони. Це реакція на те, що Росія вчинила щодо України, незаконно анексувавши Крим.

«Наша присутність на сході Союзу – це все одно обмежена присутність. Це наш сигнал про те, що будь-який напад на члена Союзу – це напад на весь Союз. Наша присутність жодним чином не може виправдати, наприклад, ще більшу дестабілізацію України або Молдови», – резюмував Столтенберг.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко проведе двосторонню зустріч з американським колегою Бараком Обамою на полях Варшавського саміту НАТО.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО