Експерт розповів, на що Україна зробила ставку в співпраці з НАТО

Читать на русском
Олег Кокошинськийексперт з питань безпеки

Дійсно, зараз вже є факт співпраці з НАТО на тому рівні, якого ніколи не було.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань безпеки, заступник голови громадської ліги «Україна-НАТО» Олег Кокошинський, аналізуючи підсумки засідання комісії Україна-НАТО в Брюсселі.

«Результатом є те, що підготовлений оборонний стратегічний бюлетень, який містить 10 положень. Фактично, за ним проходитиме реформування українського сектора безпеки», – зазначив Кокошинський.

За його словами, зараз це реальні дії, які продемонстрували відповідність тим очікуванням, що були завжди.

Також він підкреслив, що сьогоднішне засідання – заключне перед самітом у Варшаві, тому його результати будуть головним свідченням того, що співпраця з НАТО виходить на новий рівень у контексті практичних дій.

Полторак розповів, коли Україна долучиться до флоту НАТО в Чорному моріУкраїна долучиться до ініціатив безпеки Північноатлантичного альянсу в акваторії Чорного моря після ухвалення відповідних рішень у НАТО про безпеку в регіоні.

Але при цьому потрібно розуміти, що все одно позиція залишається такою, що Україна не ставить питання вступу до НАТО. Це далека перспектива.

«Ставка зроблена зараз на безпосереднє практичне співробітництво для переходу на стандарти НАТО в секторі реформування оборони та безпеки», – констатував фахівець.

Крім того, як підкреслив експерт, на тлі лінії підтримки України зараз розгортається друга лінія – загострення відносин із РФ.

Більше того, в контексті зусиль інших країн, зокрема країни Балтії, Болгарії, Польщі, Угорщини відбувається формування необхідних центрів, штабів Альянсу, які гарантуватимуть безпеку відповідно до статті №5 НАТО, щоб відповісти на загрози в тому числі РФ.

«Україна стає частиною системи цієї оборони та отримає необхідну підтримку», – проаналізував Олег Кокошинський.

Нагадаємо, 20 травня в ході засідання РНБО президент Петро Порошенко оголосив про початок комплексного реформування сектора оборони та безпеки для вступу до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: