Яку гру веде Захід у питанні Донбасу?

Валерій Димовполітолог

Захід боїться вийти із зони комфорту, реально оцінити та прийняти ситуацію такою, як вона є, що було зрозуміло ще на прикладі Абхазії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, аналізуючи переговори в Мінську в контексті виборів на Донбасі та режиму санкцій проти РФ.

«Якщо для західних лідерів замороження конфлікту через вибори на Донбасі є тим, що задовольняє їх та їхніх виборців, то для України легітимізація терористів на Донбасі шляхом виборів є неприпустимою», – констатував Димов.

При цьому, як підкреслив експерт, зараз для РФ грає роль той факт, що сенат Франції проголосував переважною більшістю за те, щоб поступово зняти санкції з РФ.

«Але цей же сенат проголосував за позбавлення прав певних громадян, які співпрацюватимуть із терористами. Тому на прикладі Франції видно, що це подвійна гра: один і той же сенат позбавляє людей, які займаються тероризмом, прав, але хоче, щоб ми з терористами вели переговори та легітимізували їх через вибори», – розмірковує політолог.

Як пояснив експерт, варто розуміти, що якщо санкції знімаються, то ми одразу виходимо з такої політичної гри.

«Тому санкції потрібні й Заходу, щоб якось вести переговори взагалі», – зауважив він.

«Така подвійна гра, заморозка конфлікту, як колись в Абхазії, відомо чим завершилась, а Захід тоді робив вигляд, що все нормально. Водночас в Абхазії та Південній Осетії отримували російські паспорти, а територія була повністю окупована», – проаналізував ситуацію Валерій Димов.

Нагадаємо, що нещодавно в МЗС Німеччини допустили поступове скорочення санкцій проти Росії, якщо Москва виконуватиме Мінські угоди.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО