Гонтарева: 90% неповернутого рефінансу було видано за часів Тимошенко-прем'єра

За часів прем'єрства Юлії Тимошенко Національний банк України рефінансував неплатоспроможні банки на 77 млрд гривень. 90% із цієї суми не було повернуто.

Про це в інтерв'ю «Українській правді» заявила керівник НБУ Валерія Гонтарева, пише «Слово і Діло».

«Щоб вам було зрозуміло про неплатоспроможні банки, то 90% неповернутого рефінансу було видано ще за часів, коли Юлія Володимирівна була прем'єр-міністром. Там капіталізувалися банки, які потім вивели з ринку, й там видавався рефінанс на загальну суму 77 мільярдів гривень за курсом 5», – розповіла Гонтарева.

На уточнення про те, що її попередник Степан Кубів на чолі НБУ також рефінансував банки «направо й наліво», Гонтарева зазначила, що Кубів багато видавав системним банкам, які зараз погашають рефінанс.

«Банки, яким найбільше було видано рефінансу, не були відправлені до Фонду (гарантування вкладів – Ред.), а прийшли й гасять зараз свої кредити. Деякі, зрозуміло, пішли до Фонду. Але, повірте, Жеваго 6 мільярдів гривень колись не Кубів видавав. І 7 мільярдів гривень Фірташу теж не він давав. А вони всі вже пішли звідси з ринку», – зазначила глава Нацбанку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО