НБУ наклав санкції на рахунки осіб зі «списку Савченко»

Національний банк зобов'язав комерційні банки надати інформацію про рахунки осіб, зазначених у списках Ради національної безпеки і оборони, з приводу протиправних дій щодо Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Про це йдеться в постанові НБУ №276 від 21 квітня, повідомляє «Слово і Діло».

«Банки мають щомісяця подавати Національному банку інформацію щодо залишків коштів на цих рахунках і про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, зазначеними в списку санкцій», – йдеться в постанові.

Постанова набуває чинності наступного дня після її офіційного опублікування й діє протягом терміну застосування санкцій.

Нагадаємо, що повний список осіб зазначений у рішенні РНБО від 25 березня 2016 року і введений у дію указом Президента від 29 березня 2016 року №121/2016. Серед осіб, до яких застосовано санкції, значаться деякі працівники правоохоронних органів РФ: судді, слідчі, прокурори. Загалом санкції НБУ стосуються 84 фізосіб.

Як повідомлялося раніше, РНБО розширила «список Савченко» особами, причетними до репресій проти українців і кримських татар, а також людьми, пов'язаними з незаконним утриманням і засудженням інших українських політв'язнів у Росії – Сенцова, Кольченка, Клиха, Карпюка та інших.

Також міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що Литва на знак солідарності з Україною ухвалює «список Савченко».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО