Порошенко підтримав повну заборону нового російського кіно

Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою законопроект про внесення змін до закону «Про кінематографію», що передбачає заборону будь-яких фільмів виробництва Російської Федерації, випущених із 1 січня 2014 року.

Відповідна норма міститься в законопроекті «Про внесення змін до закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора)», ініційованому депутатом від «Народного фронту» Вікторією Сюмар, пише «Слово і Діло» з посиланням на сайт Верховної Ради.

«Передбачена частиною першою цієї статті заборона розповсюдження та демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року. Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені та (або) опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року», – йдеться в тексті законопроекту, повернутого сьогодні до апарату парламенту з підписом Президента.

В пояснювальній записці автори законопроекту написали, що раніше заборона поширювалася на мілітаристські фільми, вироблені в Росії з 1991 року. Однак поняття кіновиробництва не є досить чітким, тож точкою відліку для заборони фільму тепер буде вважатися дата його виходу на екрани. Крім того, нова заборона охопить не лише кіно, вироблене в Російській Федерації, а фільми будь-якого виробництва, що містять пропаганду її силових структур.

Норма закону вступить у дію наступного дня після публікації в офіційних урядових ЗМІ.

Нагадаємо, російські пропагандистські фільми в Україні заборонені з 4 червня 2015 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО