Азартні ігри повинні фінансувати всю гуманітарну сферу, а не тільки кіно – Заболотна

Читать на русском
На розвиток гуманітарної сфери повинно відраховуватися 10% надходжень від азартних ігор і 1% акцизу на тютюнові та алкогольні вироби.
Наталія Заболотна

На розвиток гуманітарної сфери має відраховуватися 10% надходжень від азартних ігор і 1% акцизу на тютюнові та алкогольні вироби.

Про це в ефірі каналу «112 Україна» заявила генеральний директор національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна, передає «Слово і Діло».

Посередником розподілу коштів має стати Державний фонд гуманітарного розвитку, законопроект про який був внесений на розгляд парламенту. За словами Заболотної, цей проект розроблявся за участю експертів усіх культурних напрямків, а також громадськості.

Кінопроектори та ігрові автомати – нові пріоритети розвитку культури від чиновниківЗакон про підтримку вітчизняного кіно може стати зручним майданчиком для розподілу частини коштів грального бізнесу, а сам Мінкульт, який традиційно вважається не дуже прибутковим відомством, отримає можливість розпоряджатися значними фінансовими надходженнями.

Вона нагадала, що аналогічний закон про державний фонд Good Causes Британія ухвалила ще 20 років тому. За цей час за допомогою відрахувань від національної лотереї Великобританії, соціокультурні потреби суспільства були профінансовані на суму 40 млрд фунтів стерлінгів. «Побудовано та модернізовані тисячі музеїв. Відреставровано тисячі пам'ятників рухомої та нерухомої спадщини. Проводяться фестивалі, бієнале, втілюються соціальні, спортивні, культурні програми», – розповідає директор найбільшого музею країни.

Водночас українські чиновники неохоче сприймають подібну ініціативу, поскаржилася Заболотна. «Міністерство має генерувати позитивні перетворення у даній сфері, виробляти політику розвитку, а у нас виявляється так, що в основному чиновники намагаються заважати. З боку влади такі дії виглядають нелогічними», – вважає вона.

Резюмуючи, Заболотна зазначила, що альтернативний закон про Фонд кіно (передбачає фінансування українського кінематографу за рахунок відрахування від азартних ігор) намагаються продавити міністр культури В'ячеслав Кириленко разом з головою комітету з питань культури та духовності Миколою Княжицьким. Директор «Мистецького Арсеналу» впевнена, що вони діють в інтересах олігархів-власників телеканалів.

Законопроект №3598 від 08.12.2015 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансової підтримки на здійснення заходів гуманітарного розвитку України», про який говорила Заболотна, зареєстрований у Раді 19 депутатами, серед яких Мустафа Найєм, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Олег Ляшко, Борислав Береза, Світлана Заліщук та ін.

Як відомо, сьогодні Верховна Рада спробує ухвалити законопроект про гральний бізнес.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: