Нафта обвалилася на тлі невдалих домовленостей у Досі

Котирування нафти марки Brent знизилися більш ніж на 4% в ході торгів у понеділок через провалення домовленостей у Досі. Станом на 10:50 вартість Brent становила 41,28 дол., або на 4,25% нижче п'ятничних торгів.

Про це повідомляє «Слово і Дело», посилаючись на потоковий графік на глобальному фінансовому порталі investing.com.

«Віра в те, що ОПЕК зможе скоординувати видобуток, вкрай мала», – сказав нафтовий аналітик BMI Research, підрозділу рейтингового агентства Fitch.

Він також додав, що для Саудівської Аравії важливим є не лише питання ціни нафти, а й принципи регіональної політики.

Причиною провалу домовленостей стали розбіжності між Саудівською Аравією та Іраном. Основне протиріччя полягає в тому, що представники Саудівської Аравії згодні заморозити рівень видобутку нафти на показниках січня цього року лише разом з усіма членами ОПЕК, в тому числі й Іраном. Як відомо, Іран на зустрічі в Досі навіть не був представлений.

Передбачається, що найбільші нафтовиробники, підтримувані урядами країн, посилять боротьбу за частку ринку, запропонувавши ще більші знижки на сиру нафту.

Ціни на нафту впали на 70% із середини 2014 року, оскільки надлишок пропозиції на світових ринках становить 1-2 мільйони барелів на добу.

Нагадаємо, що в квітні глави Міненерго РФ Олександр Новак, міністр нафти та мінеральних ресурсів Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі та інші представники країн ОПЕК попередньо домовилися про заморожування обсягів нафтовидобутку на рівні січня 2016 року.

Також Іран розсмішили заклики ОПЕК і РФ заморозити видобуток нафти.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО