«Нафтогаз» ризикує «поховати» українську ГТС – експерт

Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Коболєв як глава правління «Нафтогазу» своєю нездатністю домовлятися провалив усі переговори.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив енергетичний експерт, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи заяву Андрія Коболєва про те, що будівництво «Північного потоку-2» – це російський «троянський кінь» для Європи.

«Крім пропагандистських заяв Коболєва, навряд чи це несе якусь серйозну загрозу для Євросоюзу. З боку Коболєва це типова пропаганда в стилі Яценюка. Коболєв не може домовитися з «Газпромом» і завалив всі можливі відносини. Зараз йому не потрібно, щоб згодом його назвали могильником української ГТС», – міркує експерт.

Потрібно розуміти, що Євросоюзу, за великим рахунком, все одно, звідки брати газ – з «Північного потоку» чи з української ГТС.

«Більше того, «Північний потік» працюватиме відповідно до правил Євросоюзу. А Коболєву потрібно буде давати якесь пояснення тому, що відбувається, якщо він на той час ще буде на посаді», – вважає Марунич.

«Шанси проект має дуже високі. ФРН має намір побудувати цей газопровід, тому що саме німецькі компанії там відіграють ключову роль. Це мільярдні контракти й Коболєв нічого не вирішує. Питання зараз лише в тому, щоб залишити Україні якийсь обсяг транзиту й не повністю посадити на нуль. Для України це дуже погано», – констатував експерт.

«Ті, хто прийшов до керівництва «Нафтогазом», знищують зараз транзитний потенціал України неможливістю домовитися про транзит, хоча це має бути чисто комерційна та раціональна домовленість. Вони цього не роблять», – проаналізував ситуацію Дмитро Марунич.

Як відомо, раніше Коболєв заявив, що Україна не стане купувати російський газ доти, доки «Газпром» не погодиться знизити ціну.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО