Україна з лютого істотно збільшила імпорт газу з Європи

Українські трейдери з лютого значно наростили імпорт газу з ЄС, а також збільшили на сьогодні заявки на дві третини порівняно з попереднім днем.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook глава піар-відділу в ДП ПАТ «Укртрансгаз» Максим Белявський, повідомляє «Слово і Діло».

«Згідно із заявкою, очікуємо збільшення надходжень природного газу з Європи. Обсяги повинні вирости з 10,5 до 17,4 млн куб. м на добу», – пише Белявський.

Він уточнює, що збільшення фізичних поставок газу буде відбуватися за рахунок дозавантаження словацького та угорського маршрутів імпорту газу.

За його словами, маршрути поставок природного газу в Україну з боку ЄС мали вільними потужностями. «У січні 2016 року середньодобові вільні потужності на газовимірювальній станції (ГВС) Будінце склали близько 13 млн куб. м на добу, на державну виконавчу службу Берегдароц – 15,4 млн куб. м на добу, на державну виконавчу службу Германович – 3,1 млн куб. м на добу», – йдеться в повідомленні.

Але з лютого замовники послуг із транспортування газу значно збільшили використання заброньованих потужностей на міждержавних точках з'єднання.

«На ГВС Будінце було використано майже 97,1% від максимальної технічної можливості прийому газу через цю точку з'єднання, на ГВС Германович вільна потужність зменшилася майже втричі й було використано 80% від максимальної технічної можливості», – пише Белявський.

Нагадаємо, що ПАТ «Укртрансгаз» планує до кінця року приступити до початку процесу модернізації української газотранспортної системи.

Як повідомлялося раніше, Україна з кінця листопада 2015 року не здійснює імпорт газу з Росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО