Міненерго хоче позбутися газовидобутку на тлі ризиків тяжби в Стокгольмі

Читать на русском
Відсутність чіткого розуміння розвитку ситуації з розглядом позову в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма щодо перегляду контрактів з ВАТ Газпром на транзит газу ставить під загрозу газовидобувні підприємства України.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України заявило про необхідність виведення ПАТ «Укргазвидобування» з власності НАК «Нафтогаз України» через високі ризики, пов'язані з розглядом між НАК і «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі.

Відповідна теза міститься в пропозиціях Міненерговугілля щодо реструктуризації «Нафтогазу», оприлюднених на веб-порталі відомства, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ще одним ключовим аргументом, чому лідер з видобутку природного газу України, ПАТ «Укргазвидобування», не має залишатися в управлінні/власності НАК «Нафтогаз України», є відсутність чіткого розуміння розвитку ситуації з розглядом позову в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма щодо перегляду контрактів із ВАТ «Газпром» на транзит газу. В разі, якщо рішення суду буде не на користь НАК, компанія ризикує втратити низку активів через відповідні позови кредиторів», – йдеться в документі.

Як зазначає керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій на своїй сторінці в Facebook, такий крок, якщо він буде здійснений, радикально не змінить ситуацію в разі програшу України в Стокгольмському арбітражі. «Та й що виведення активів вирішує в разі незаконного засудження поразки? Заплатить не «Нафтогаз», а Бюджет (країни – Ред.)?», – зазначає він.

Відзначимо, що «Укргазвидобування» не захищене чинним законодавством у частині заборони приватизації.

Нагадаємо, що загальний обсяг зустрічних позовів російської газової компанії «Газпром» проти України в Стокгольмському арбітражному суді, за оцінками самого «Газпрому», становить $23,837 млрд.

Голова правління НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв розповів, що Стокгольмський арбітражний суд розглядає взаємні претензії українського та російського газових монополістів як одну справу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: