Зберігання ядерних відходів в Україні заощадить $200 млн на рік – Демчишин

На промислових майданчиках Чорнобильської АЕС створено всі умови для спорудження підприємств всього ланцюжка поводження з ядерними відходами – як переробки, так і зберігання.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час відвідин комплексу підприємств, розташованих на території зони відчуження, повідомляє «Слово і Діло».

«Побудова повноцінного комплексу підприємств переробки та зберігання радіоактивних відходів дозволить уникнути монопольної залежності від послуг російських підприємств із технологічної витримки та переробки відпрацьованого ядерного палива вітчизняних атомних електростанцій», – сказав Демчишин.

Міністр підкреслив, що повний цикл переробки ядерних відходів дозволить щорічно економити близько $200 млн.

«Цей майданчик (територія ЧАЕС – Ред.) також потрібно використовувати для наукової діяльності», – зазначив Демчишин.

Міністр також підкреслив, що ключовим пріоритетом для атомної промисловості завжди буде питання безпеки в ядерній енергетиці, яка виробляє дешевшу та екологічно чисту, якщо порівняти з іншими джерелами, електроенергію.

Нагадаємо, що Концепція державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу України на 2016-2020 роки, розроблена в стінах Міністерства та передана на затвердження Кабінету міністрів України.

Як повідомлялося раніше, Westinghouse Electric підписала Меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

Державні підприємства, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, в 2015 році збільшили прибуток на 16 млрд грн.

Згідно з даними аналітиків «Слова і Діла», Володимир Демчишин дав 52 обіцянки, з яких виконав 21, або 40%. Невиконаними виявилися 11 його обіцянок (21%). З повним переліком обіцянок політика можна ознайомитися за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО