Ядерна безпека України залежить від Росії - політик

Читать на русском

Україна не може обійтися без атомної промисловості, а в умовах війни і кризи відновити атомні станції з точки зору безпеки - практично неможливо.

Так український політик, член комітету Верховної Ради з ядерної безпеки та питань ядерної політики Степан Гавриш прокоментував «Слову і Ділу» повідомлення про те, що в Києві розпочнеться нова фаза співпраці України та ЄС з питань ядерної безпеки.

«15 ядерних блоків побудовані виключно на російських ядерних установках. Так само, як в газовому питанні, так і в сфері атомної енергетики - Україна залежить від Росії та «Росатома». Питання про ядерну безпеку безумовно важливе, і те, що ЄС, Америка намагаються вникнути в проблеми ядерної політики України показник міжнародного співробітництва, але не більше, оскільки без Росії замінити експлуатацію ядерних котлів неможливо», - розповів Гавриш.

За його словами, в сфері атомної енергетики існує глобальна проблема, а саме питання зберігання ядерного палива, яке зберігається в Новосибірську, в Росії, а в законодавстві зовсім не прописані ризики, пов'язані з регулюванням зберіганням палива, тому співпрацю потрібно розвивати з «Росатомом».

«Ніякого ні таємного, ні відкритого рішення з питань атомних станцій не існує, а питання безпеки пов'язане з установкою дуже дорогих систем, через що Франція і Німеччина вже відмовилися від співпраці в цьому питанні з Україною. Безумовно, допомога ЄС дуже велика, але і «Росатом» грає вагому роль для країни», - повідомив політик.

Читайте також: Ядерної зброї в Україні не буде - АП

Варто відзначити, що Європейський Союз виділив більше 800 млн євро на підтримку українських партнерів у підвищенні безпеки їх цивільних атомних підприємств. Також ЄС планує надати ще 225 млн євро до 2020 року в рамках інструменту співпраці в галузі ядерної безпеки (ІNSC).


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: