Українські еліти продовжують «дерибанити» економіку, Захід втрачає терпіння

Події в українському політикумі останніх тижнів чітко показали громадянам України, що еліти не здатні змінюватися й вивести країну на новий рівень розвитку, продовжуючи грузнути в олігархічних змовах і розкраданні бюджетних коштів.

Про це пише Морітц Гатманн на сторінках Der Spiegel, повідомляє «Слово і Діло».

«В останні тижні українцям вже вкотре довелося переконатися в тому, що олігархи та політики дуже щільно пов'язані один з одним. Вони використовують владу не в інтересах країни, а з метою її розділу між собою: хто буде контролювати газову галузь, хто – експорт урану, а хто – морський порт в Одесі», – йдеться у статті.

Політичні партії, нібито реформовані, виявилися тими ж самими, просто змінили «вивіску». Представники великого бізнесу, як і раніше, контролюють окремі групи депутатів, а їхні голоси є «валютою», якою оплачується політичний бізнес.

Лідери демократичних держав довго терпіли те, що відбувається, адже Україна вела боротьбу проти підтримуваних Росією сепаратистів і за збереження своєї територіальної цілісності. Однак терпець увірвався. Це ми можемо побачити за жорсткою реакцією Вашингтона, Берліна та Парижа в останні кілька тижнів на відставки в українському уряді.

І хоча західні політики не втомлюються виступати із закликами до «зміцнення українського громадянського суспільства» потрібно розуміти, що цього недостатньо. Добровольча культура являє собою продовження революції – більшість ще пам'ятає те п'янке почуття, яке вони відчували на Майдані. Але так неможливо створити ефективну державу.

«Поки партії, державні інститути й телеканали залишаються інструментами в руках олігархів, ця країна не зміниться. Спогади політичної еліти про Небесну Сотню, а також про те, що попередньому режиму довелося пакувати валізи й бігти з країни, через два роки після кривавого лютого, очевидно, не настільки свіжі», – попереджає Морітц Гатманн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО