В Україні немає політичної волі для проведення судової реформи – експерт

Віталій Куликполітичний експерт

Лише перезавантаження судової системи може якісно змінити її. Так, як це було з поліцією – нові люди, нова сисема ухвалення рішень, прозорість, громадський контроль.

Про це в коментарі «Слову і Делу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи заяву соратника Міхеіла Саакашвілі Георгія Вашадзе, який вважає, що анонсована судова реформа в Україні поліпшить ситуацію на 5-10 місяців.

«Ті зміни, що внесені до ВР і КУ, мали підвищити ефективність, але питання зараз уже не лише в цьому. Головний момент – зачистка судової системи від старих кадрів, тобто перезавантаження. Тому головна ідея в заміні всіх суддів, всіх ланок судової системи, зміні керівництва судової системи. Наразі немає політичної волі для перезавантаження судової системи», – розповів Кулик.

За його словами, зараз дійсно відбулися лише косметичні зміни. Крім того, не вирішена корупційна складова судової системи.

«Її можна викорінити, лише перезапустивши систему, появою нових людей, що не будуть пов'язані з олігархічними групами, а зараз все це є», – підкреслив експерт.

До того ж, є питання формування підконтрольних громаді суддів. Але це питання політики зараз навіть не ставлять на порядок денний.

Також керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розповів, що в тому законопроекті, який вніс Президент, абсолютно нічого не змінюється, крім того, що в частині згоди на арешт Верховна Рада замінюється Вищою радою юстиції.

2 лютого вже нинішнього року Верховна Рада в першому читанні підтримала зміни до Конституції щодо правосуддя. Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО