Експерт пояснив, чому Захід змінив риторику щодо конституційної реформи в Україні

Микола Мельникполітичний експерт

Сьогоднішня заява голів МЗС Франції та Німеччини Жана-Марка Еро та Франка-Вальтера Штайнмаєра про можливість відтермінування змін до Конституції не означає конкретної позиції цих країн, оскільки пза певних умов дипломати можуть змінити свою думку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Микола Мельник, аналізуючи спільну заяву голів МЗС Німеччини та Франції за підсумками візиту до України.

«Виходячи з логіки Мінських домовленостей, Україна не має проводити конституційну реформу, поки не буде відновлено контроль над кордоном, хоча пункт 11 Мінських угод написаний доволі розмито й трактування може бути двояке», – зазначив експерт.

З іншого боку, наразі тиск Росії на Францію та Німеччину послабився через конфлікт у Сирії, куди країни, в тому числі й РФ, направили всі дипломатичні зусилля для недопущення відкритої участі Сирії та Туреччини.

«Українська сторона просто використала це на свою користь. Щойно ситуація зміниться, РФ направить всі ресурси на Німеччину та Францію, й ми побачимо, як ті ж самі люди, які сьогодні заявляли, що конституційні зміни не є першочерговими, заявлятимуть, що Україна має дотримуватися графіку Мінська та провести конституційну реформу», – прогнозує Мельник.

На Заході також бояться більше політичної нестабільності в Україні, ніж тиску РФ. «Навіть страшно уявити, якщо до сирійських біженців додадуться українські переселенці, гастарбайтери, які не повертатимуться назад», — підсумував експерт.

Раніше глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що Україна має якнайшвидше ухвалити зміни до КУ та провести на Донбасі вибори, оскільки це єдиний варіант врегулювання ситуації на Донбасі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО