У НАБУ хочуть пом'якшити покарання особам, які допоможуть здати головних корупціонерів

Національне антикорупційне бюро ініціює пом'якшення покарання для дрібних корупціонерів, які будуть допомагати слідству дістатися до власників корупційних схем.

Про це в інтерв'ю «Новому времени» розповів директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, посадові особи, які контролюють корупційні схеми та грошові потоки, рідко підписують будь-які документи, що можуть довести їхню причетність до відмивання грошей. Тому, щоб дістатися до головних корупціонерів, потрібно схиляти до співпраці дрібних чиновників, які причетні до тієї ж схеми.

«Найнадійніший спосіб дістатися до корупціонерів на високих посадах – це схилити дрібного чиновника, який підписав документ, до співпраці з органами слідства. У Грузії цей інститут діяв чітко. Хочете 12 років позбавлення волі? Ні. Хочете 5 років умовно? Хочемо. Тоді ви даєте нам свідчення, відшкодовує збитки, заподіяні вашими діями, а ми піднімаємося вгору по драбинці далі», – пояснив Ситник.

Як стверджує директор НАБУ, в Україні інститут угод за корупційними злочинами обмежений. Ситник зазначає, що за особливо тяжкі корупційні злочини в Україні немає умовного терміну.

«У нас заборонено давати умовний термін за тяжкі корупційні злочини, навіть якщо особа буде співпрацювати. Ми порушили це питання. Проблема потребує законодавчого врегулювання», – додав він.

Нагадаємо, раніше директор НАБУ Артем Ситник заявив, що американське Федеральне бюро розслідувань допомагає його відомству в розкритті корупційних схем.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО