Переговори РФ та Саудівської Аравії можуть мати глобальний характер – експерт

Олег Салмінексперт з питань нафтової та газової галузі

Утримання цін на нафту – це лише один з аспектів домовленостей РФ та Саудівської Аравії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член ради директорів компанії «XXI Століття» Олег Салмін, аналізуючи інформацію про те, що Росія та ОПЕК домовилися заморозити нафтовидобуток.

«Це спроба утримати нафту від падіння. Але найважливіший момент – це собівартість видобутку нафти, тому що якщо сьогодні ціна буде нижчою за собівартість, то це може призвести до колапсу. Тому тут все буде на межі. РФ намагається домовитися з усіма, щоб цю межу не переходити, тому що саме в Росії одна з найбільших собівартостей видобутку нафти», – розповідає Олег Салмін.

За його словами, Саудівська Аравія також веде свою гру.

«Ці домовленості, можливо, мають якесь глобальне значення, і там йдеться не лише про видобування нафти, але й про ситуацію в Сирії. Утримання ціноутворення на нафту – це лише один із елементів», – вважає експерт.

Як розповів фахівець, Україна не дуже зав'язана на вартості нафтового ресурсу, тому особливих наслідків для нас не буде.

«У нас усе більше пов'язано з девальвацією гривні й усі постачальники нафтопродуктів відразу ж її закладають», – повідомив він.

«Звичайно, є Антимонопольний комітет, який за цим стежить, є Кабмін, і, в принципі, вони мають робити розрахунок, якою буде ціна на заправках. Наприклад, закуповували за однією ціною, зайшли – за іншою, й потрібно, щоб регулятором виступала держава. Але сьогодні, на жаль, ми цього не бачимо. Всі нафтотрейдери обґрунтовують неможливість зниження цін на бензин девальвацією гривні, нібито намагаючись перекрити свої витрати на придбання нафтопродуктів, і тим, що у них немає великого прибутку», – проаналізував ситуацію Олег Салмін.

Нагадаємо, що 16 лютого ф'ючерси марки Вrent перевищили психологічно важливу позначку в 35 доларів за барель.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО