Експерт: якби всі європейські суди запрацювали, РФ перетворили б на банкрута за Донбас і Крим

Олександр Гудимаполітичний діяч

З боку України в односторонньому порядку вирішено підвищити для «Газпрому» вартість послуги з транзиту російського газу в ЄС на 50%. Напередодні російський монополіст «Газпром» виставив НАК «Нафтогаз України» рахунок на суму в 2,549 млрд дол. за відмову купувати газ у третьому кварталі 2015 року за контрактом 2009-го, що, власне, Україна вже оскаржує в Стокгольмському арбітражному суді.

Війна на Донбасі завдала стільки збитків, що якби європейські суди працювали, РФ уже стала би банкрутом.

РФ і Україна живуть за межами угоди 2009 року. Не можна розглядати угоду поза контекстом того, що Україна з Росією перебувають у стані неоголошеної війни. Юридично десятки мільярдів доларів можуть бути відсуджені за низку компаній. В тому числі «Чорноморнафтогаз», який де-факто перейшов до «Газпрому».

Кожна сторона робить якісь кроки, розуміючи, що сьогодні Стокгольмський арбітраж є «паралізованим», як і всі інші європейські судові інстанції, в тому числі Гаазький трибунал.

Росія ухвалила в Держдумі закон, який не зобов'язує її більше виконувати волю тих судових інституцій, до яких вона прислухалася раніше. Вже є рішення на користь компанії Ходорковського на десятки мільярдів.

Україна зробила правильний крок поза межами правового поля й підняла ставку за транзитом. Відмова від російського газу також є правильним кроком. Росіяни виставляють нам плату за угодою 2009 року, але в свою чергу вони не виконали обсяги прокачки. Проте це все тонкощі.

РФ своєю війною в Україні нашкодила настільки, що якби всі європейські суди запрацювали, її можна було б оголосити банкрутом протягом декількох років. Але як це зробити та чи робити взагалі, Європа не знає.

Як відомо, ще на початку вересня 2014 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що війна на Донбасі дуже дорого обходиться країні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО