Раді пропонують посилити відповідальність за публічне заперечення окупації Криму

Після історії з Coca-Cola, російська філія якої визнала український Крим частиною РФ, Верховній Раді запропонували посилити відповідальність за публічне заперечення тимчасової окупації територій України Росією.

Відповідний законопроект №3771 від 15.01.2016 зареєстрований на сайті парламенту, інформує «Слово і Діло».

Автором ініціативи виступив позафракційний народний депутат Віктор Балога. Цей законопроект передбачає механізм захисту національних інтересів у інформаційній та економічній сферах, пояснив Балога у себе в Facebook. Зокрема, визнання протиправними публічні заперечення тимчасової окупації Росією частини території України - Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, та виготовлення або розповсюдження матеріалів з таким запереченням.

«Можливо, когось це здивує, але в національному законодавстві відсутня відповідальність за заперечення окупації території України», – зазначив нардеп.

Крім того, документом пропонується надати Службі безпеки України повноваження ініціювати судову заборону на здійснення господарської діяльності компаній, які заперечують окупацію Криму.

«Хочу наголосити – це не боротьба з «Кока-Колою», бо банити якусь шипучку – це примітивний підхід. Потрібна система комплексної протидії компаніям, які заробляють на ринку України гроші, але не поважають нашу державу і наш народ. Так вчинила б кожна країна, яка має гідність», – резюмував політик.

Нагадаємо, адміністрація пабліку Coca-Cola у «Вконтакте» на вимогу російських користувачів опублікувала «виправлену» карту Росії, на якій Крим був вказаний як територія РФ. Не дивно, що оновлене зображення викликало обурення вже в української частини інтернету: адже, згідно з рішенням ООН, Крим все ще є частиною України, незаконно окупованою Росією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО