ВР не створила підстав вимагати компенсації за окупацію Донбасу – Сироїд

Читать на русском
Україна не може вимагати на міжнародній арені компенсації за збиток від окупації Донбасу, оскільки сама не створила для цього законних підстав.
Оксана СироїдФото: rada.gov.ua

Україна не може вимагати на міжнародній арені компенсації за збиток від окупації Донбасу, оскільки сама не створила для цього законних підстав.

Таку думку в коментарі «РБК-Україна» висловила віце-спікер парламенту, народний депутат Оксана Сироїд, передає «Слово і Діло».

«З риторики наших міжнародних колег випало таке поняття, як «окупований Донбас». Сьогодні слово «окупація» стосується виключно Криму. Що стосується Донбасу, використовується поняття «регіон, у якому діють сепаратисти за підтримки Росії». З одного боку, є висока риторика, що колись Путін за щось заплатить. На якій підставі? Воєнного стану ми не оголосили, так звані «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями не визнали. У нас навіть немає закону взагалі про визнання організацій, не лише «ДНР» і «ЛНР», терористичними. Ми взагалі не маємо жодної підстави коли-небудь вимагати відшкодування збитків Україні в умовах війни за свою незалежність з РФ», – вважає Сироїд.

Провокація на мільярди: кремлівська стратегія для УкраїниЗа всю історію війни на Донбасі в напрямку українських військ полетіло близько 440 вагонів боєприпасів. Витрати – колосальні, а обстріли найчастіше носять неприцільний характер. Так чому ж російський «воєнторг» викидає такі гроші в трубу?

Вона також упевнена в тому, що не можна так званим «республікам» Донбасу надавати будь-який особливий статус і тим більше – проводити там вибори до відновлення контролю українського уряду над цими територіями.

«Цей процес був нав'язаний з самого початку. Україна не мала наміру робити ці зміни в частині децентралізації, а тим більше – надавати будь-які особливі статуси. Це ж іще в 2013 році почалося. Ще тоді Росія почала говорити про те, що Україні негайно потрібно робити реформу децентралізації та надавати особливий статус Донбасу, голоси якого ніхто не чує», – зазначила віце-спікер.

Нагадаємо, раніше віце-президент США Джозеф Байден заявив, що в рамках Мінських домовленостей Україна зобов'язана провести вибори на Донбасі та здійснити обіцяну амністію тим сепаратистам, які не вчинили тяжких злочинів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: